Jak vlastně vznikl mezinárodní den dětí?

5 minut čtení
ZAJÍMAVOSTI

Den dětí

 

Den dětí – kdo by ho neznal? Po celém světě se pořádají akce pro nejmenší, ať už jsou to akce společenské či sportovní. Každý z nás přece chce vidět rozzářená dětská očička! Jak ale nápad k oslavám tohoto dne vznikl?

Trochu historie

Spíš než oslava dětství je tento svátek upozorněním na práva a potřeby dětí – protože děti jsou naše budoucnost. Poprvé tento svátek slavili Turci v roce 1920 a Den dětí u nich dodnes připadá na 23. dubna.

O pět let později se konala v San Franciscu další významná událost - festival dračích lodí, na který bylo pozváno mnoho čínských sirotků, aby se poukázalo na to, že bychom se měli více zabývat blahem dětí. Mezinárodní den dětí ale ani tentokrát vyhlášen nebyl.

Mezinárodní den dětí vznikl až po masovém zabíjení žen a dětí během druhé světové války (zejména během vyhlazování Lidic). Toto přispělo k prvním celosvětovým oslavám dne dětí v roce 1950 – a to ve více než 50 zemích světa.

 

Mezinárodní den dětí u nás
U nás se den dětí slaví již od dob první republiky, oficiálně byl u nás tento svátek uznán až v roce 1950, a to zejména v souvislosti s právem dětí na život v míru a s právem na péči o zdraví.

Dvacáté století se stalo „Stoletím dítěte“. V současnosti se Mezinárodní den dětí oslavuje ve více než 145 zemích světa.

 

Mezinárodní den dětí na V-MARTU

Dnes je Mezinárodní den dětí – udělejte i Vy Vašemu dítku radost něčím roztomilým. Vyberte mu třeba nové pyžamko s prodlouženým zadním dílem, pohodlné turky nebo pestrobarevné legínky či tepláčky. Do neděle 3.6.2018 u nás získáváte dopravu zdarma.

 

Mrknout na pyžamka

 

 

Líbil se Vám článek?

Přihlaste se k odběru a dostávejte další zajímavé informace do e-mailu každý týden.