Pyžamko pod drobnohledem

8 minut čtení
PRODUKT ZBLÍZKA

Pyžamka s prodlouženými zády jsou jedním z nejoblíbenějších produktů. Víte ale, z kolika dílů se skládá, nebo co všechno předchází tomu, než se Vám měkounké pyžamko dostane do rukou? Pojďme si společně přiblížit celý proces výroby pyžamka - od objednání látky až po rozbalení balíčku u vás doma.

 

Dětské pyžamo značky V-Mart pod drobnohledem

Co se v článku dozvíte?

  1. Vlastnosti pyžamka

  2. Z čeho se naše pyžamko skládá

  3. Střípky z výroby

  4. Zajímavosti z šicí dílny

Vlastnosti pyžamka

Naše dětská pyžama s dlouhým rukávem jsme navrhovali tak, aby plně vyhovovala co nejširšímu okruhu dětí - od maličkých po větší, od drobných po silnější. Proto jsme přidali různé vychytávky, aby se pyžamko dalo co nejlépe upravit "na míru".

Každé pyžamo je šito ze 100% bavlny - příjemného, mírně pružného úpletu, který v zimě zahřeje a v létě perfektně odvede pot. Vlastností tohoto materiálu je, že se sráží - proto vždy doporučujeme zakoupit dětské pyžamo o velikost větší a se srážlivostí počítat.

Vrchní díl s prodlouženými zády

Mezi největší vychytávku našeho pyžama patří prodloužená záda, na která máme registrován průmyslový patent. Prodloužený zadní díl je dvojitý, kryje dětská záda před chladem, zároveň ale při spinkání nepřekáží. Krk i rukávy jsou ukončeny pružnými náplety - díky nim se triko snadno obléká a pokud jsou delší rukávy, ničemu to nevadí, dají se ohrnout a pyžamko vydrží déle.

P.S.: Prodloužená záda najdete pouze u "dlouhé" varianty, letní - krátká varianta má klasické tričko s krátkým rukávem.

Prodloužený zadní díl u pyžam 

Pyžamové kalhoty

Kalhoty jsou vždy celopotištěné, stejně jako tričko. V pase mají gumičku širokou 1 cm - ta se dá regulovat, případně úplně vyměnit. Pro tyto případy je v předním díle prošitá dírka, kterou stačí prostřihnout a skrze dírku gumu regulovat. Nohavice jsou opět zakončeny pružnými náplety.


Dírka v pase u kalhot

Z čeho se naše pyžamko skládá

Naše pyžamko čítá celkem 17 dílů - od větších kusů jako jsou kalhoty, přední a zadní díl, až po ty nejmenší kousky, jako je maličká velikostní cedulka (1x2 cm)  v kalhotech nebo samotná nit, kterou je pyžamko sešité. Pyžamko je originální, střih jsme si vytvořili sami a máme jej ozkoušený spoustu let.

 

Článek-obrázek-z-jakých-dílů-se-skládá-pyžamo 

Střípky z výroby

Když nám dorazí role materiálu na pyžamko, začne celý koloběh. Než se pyžamko zabalí do krabičky a dostane k vám, je potřeba nejprve celou roli kompletně vymotat a přemotat na polovinu, aby se nám lépe polohovaly střihy. To vždy musí dělat dva lidé a je potřeba, aby byla látka opravdu precizně složena.

 

Po přemotání putuje látka na střihárnu, kde se napolohují střihy tak, aby bylo co nejméně zbytků. Poté se střihy ručně obkreslí a nastříhají se pruhy podle požadovaného počtu kusů budoucích pyžam. Nakonec se na sebe pruhy poskládají a řeže se najednou několik vrstev látky velkou pilou. Některé díly je třeba nastříhat ručně, protože je nutné mít díly na milimetry přesné.

 

Poté je potřeba jednotlivé díly označit nálepkami s velikostí a značkou dílu (například 110 R znamená velikost 110, rukáv). Tato označení slouží švadlenkám, aby věděly, které díly patří k sobě.

 

Šicí dílna - stříhání materiálu

 

Nastříhaný materiál si převezmou naše švadlenky, které z látky ušijí kompletní pyžamko. Nejprve sešijí kalhoty, poté se vrhnou na trička, která trvají o něco déle. Aby švadlenka ušila jeden kompletní kus, musí vystřídat celkem 4 stroje - overlock, jednojehlu, dvojjehlu a naši domácí Veritasku, která je sice starší, ale slouží skvěle už 35 let. :)

 

Šicí dílna - šití

 

Po ušití putuje každý kus na kontrolu, kde se z hotového výrobku ostříhají nitě, zkontroluje se kvalita ušití a pyžamko se vyžehlí a zkompletuje. Nakonec se na pyžamko přidělá visačka s velikostí, kódem a názvem produktu. Hotové pyžamko putuje na eshop a do regálu, kde čeká, až si jej některá maminka zakoupí pro své dítko.

 

Šicí dílna V-Mart - žehlení

Zajímavosti z šicí dílny

Na každé pyžamko objednáváme látky od dvou dodavatelů. Proto v nabídce máme jen několik vzorů - vyrobit čistě bavlněný úplet totiž není vůbec levná záležitost a nabízí jej jen několik málo firem. Úplet bereme nejčastěji v celé roli, která váží přes 15 kg a je na ní navinuto více než 60 metrů látky. A to je pořádná hromada pyžamek :)

Ačkoliv výsledek vypadá jednoduše, jedná se o námi šitý produkt, který je jeden z nejsložitějších. Čítá totiž nejvíce dílů, je potřeba při šití vystřídat celkem 4 šicí stroje a někdy i několik barev nití. Ušití dvou pyžam trvá téměř stejně dlouho, jako ušití jedné softshellové bundy.

Chcete pyžamko vyzkoušet?

PYZAMKO
5% slevový kód na pyžama s dlouhým rukávem

Líbil se Vám článek?

Přihlaste se k odběru a dostávejte další zajímavé informace do e-mailu každý týden.

 

Další články