15% SLEVA na letní softshellky! Akce platí jen do neděle! Podívat se.

MDŽ - jak to vlastně celé začalo?

5 minut čtení
ZAJÍMAVOSTI

MDŽ (neboli Mezinárodní den žen) je socialistický svátek, který oslavuje ženy. Koná se každý rok, vždy 8. března. V České republice (tenkrát Československu) byl tento mezinárodně uznávaný svátek zdiskreditován komunistickým režimem a po 89. roce proto opomíjen. Za  počátek oslav tohoto dne se považuje vícero událostí - první zmínka se datuje až do roku 1857, kdy stávkovaly v USA ženy - švadlenky stávkovaly za zlepšení pracovních podmínek. 

Svátek švadlenek?

Následující roky se nic významnějšího nedělo, až v roce 1908 opět švadleny v New Yorku stávkují. Městem prošel průvod, čítající cca 15 000 žen. Všechny požadovaly lepší plat, hlasovací právo, ukončení zaměstnávání dětí a kratší pracovní dobu. Heslem stávky bylo "bread and roses" neboli chléb a růže (chléb symbolizoval ekonomické jistoty a růže kvalitnější život). V této době rozhoduje Socialistická strana USA o stanovení Národního dne žen na poslední neděli v únoru. První oslavy proběhly v roce 1909 a pokračovaly ve stejné podobě až do roku 1913. 

Konečná podoba MDŽ

Německá socialistka Clara Zetkin prosazuje na mezinárodní ženské konferenci v roce 1910 pořádání mezinárodního svátku - tehdy ještě nestanovili pevné datum. 19. března 1911 se poprvé slaví MDŽ v Rakousku-Uhersku, Dánsku, Švýcarsku a Německu. V roce 1913 bylo stanoveno, že MDŽ se bude konat vždy 8. března, právě jako připomínka newyorské stávky z roku 1908. V roce 1917 (dle našeho kalendáře 8. března, dle juliánského 23. února) vyšly opět ženy do ulic, tentokrát v Petrohradě. Týden poté abdikoval ruský car a bylo uznáno volební právo ruským ženám.

Svátek oslavy žen se rozšířil přímo bleskovou rychlostí a nyní se slaví prakticky po celém světě. V roce 1975 byl MDŽ uznán i Organizací spojených národů a v důsledku toho tento svátek uznaly i státy, které o něm dříve neměly ani tušení. 

U nás se Mezinárodní den žen slavil nejvíce právě za socialismu. Probíhaly podnikové oslavy, ženy dostávaly rudé karafiáty. Protože ale komunisté tento svátek u nás zprofanovali, nějakou dobu se neslavil vůbec, další vlna oslav ženství přišla až po roce 2004.

 

Líbil se Vám článek?

Přihlaste se k odběru a dostávejte další zajímavé informace do e-mailu každý týden.

 

Další články

O V-MARTU
Jak jsme postavili novou prodejnu